Informatie omtrent de Segway PT®

Rijden op een Segway PT

Informatie om te rijden op een Segway PT

 • Om met een Segway PT op de openbare weg te mogen rijden, moet je minimaal 16 jaar oud zijn en tussen de 40 en 125 kilo wegen.
 • Voor het rijden op eigen terrein geldt een minimum leeftijd van 8 jaar en een minimaal gewicht van 25 kilo.
 • De bestuurder van een Segway PT dient zelfstandig een opstap te kunnen maken van ongeveer 20 cm.
 • Een ritje op een Segway PT kan vermoeiend zijn, want je moet tijdens de rit blijven staan en je gebruikt je beenspieren anders dan bij fietsen of lopen.
 • Alcohol is niet toegestaan vooraf en tijdens een Segway Tour.
 • Voor het rijden op een Segway PT hoeft je geen rijbewijs of bromfietscertificaat te bezitten.
 • De officiële verkeersregels zijn van toepassing voor het rijden op een Segway PT.
 • Tijdens een Segway Tour is het door De Bever verplicht gesteld om een helm en een veiligheidshesje te dragen, deze worden kosteloos ter beschikking gesteld.
 • Kledingvoorschrift is er niet maar houd rekening met de weersomstandigheden. Het is van belang dat u comfortabele kleding draagt zonder los wapperende delen en het is verstandig om platte stevige schoenen te dragen. (Denk bijvoorbeeld ook aan een goede jas en handschoenen bij koud weer)
 • Alle deelnemers tekenen voorafgaand aan de tour een verklaring met onze voorwaarden en betalen voorafgaand aan de  tour.
 • Bij een familie of grote groep kan 1 of meerdere personen de verantwoording over anderen nemen.
 • Omdat je tijdens een Segway Tour met een instructeur op pad gaat hoeft je geen borg te betalen. Onze Segway PT’s zijn NIET verzekerd. Je bent zelf verantwoordelijk voor schade toegebracht aan de Segway PT, jezelf en/of aan anderen. Schade aan de Segway PT kunt u met € 75,00 per Segway PT afkopen.
 • Auto’s kunnen kosteloos op eigen terrein worden geparkeerd.
 • Voor alle Segway Tours geldt minimaal 4 deelnemers en maximaal 9 deelnemers tenzij anders aangegeven. Het is mogelijk om met 2 of 3 deelnemers een tour te rijden doch dan komt er een toeslag bij van € 60,00.
 • Voor groepen vanaf 10 tot 60 personen kunt u naar onze mogelijkheden vragen.
 • Wanneer er mensen in een groep niet kunnen/durven rijden op een Segway PT en toch mee willen, zijn er (elektrische) fietsen beschikbaar, zodat het groepsgevoel toch intact blijft.
Wat is een Segway PT

Wat is een Segway PT
De Segway® Personal Transporter (PT) is het eerste elektrisch aangedreven zelf balancerende personenvervoermiddel ter wereld. Met een Segway PT bent u in staat om uzelf op een snelle en comfortabele manier voort te bewegen. Dit kan binnen of buiten zijn, want een Segway PT is even goed thuis op vloerbedekking als op ruig terrein. Bovendien is het rijden op een Segway PT een unieke en zeer bijzondere ervaring, waardoor vervoer niet langer een noodzakelijk kwaad is maar een leuke bezigheid.

Voetganger
De Segway PT is ontwikkeld vanuit de gedachte van de voetganger. Door zijn compacte afmetingen, enorme wendbaarheid en goed te reguleren snelheid, kan een Segway PT zich dan ook prima voortbewegen in een kleine ruimte, op smalle paden en tussen publiek zonder anderen tot last te zijn. Eenmaal buiten de kleine ruimte of smalle paden kan met een snelheid van maximaal 20 kilometer per uur gereden worden.

Met een Segway PT mag alleen op de stoep worden gereden indien de bestuurder in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart, OV-Begeleiderskaart, een Valyspas of een WMO-pas. De maximum snelheid op de stoep bedraagt 6 kilometer per uur. Alle andere Segway bestuurders mogen niet op de stoep rijden.

Verschillende toepassingsgebieden
Er verschijnen steeds meer rapporten over het gebruik van de Segway in verschillende toepassingsgebieden. De Segway wordt met groot succes toegepast bij de politie, op airports, in de beveiliging, op golfbanen, bij woon-werk-verkeer, door technische diensten binnen grote bedrijven en bijvoorbeeld in grote magazijnen. Daarnaast kunt u natuurlijk zélf ervaring opdoen met de Segway door middel van een Try Out, Special of een tour.

De Segway is vanaf de basis dusdanig opgebouwd, dat hij voor een scala aan toepassingen kan worden gebruikt. De elektronica, batterijen, motoren en alle andere onderdelen van de Segway zijn beschermd tegen veranderende invloeden van buitenaf. De Segway is uitgebreid getest op trillingen, veranderende temperaturen en blootstelling aan vocht.

Hoe werkt een Segway PT

Gyroscopen als zintuigen
Een Segway® Personal Transporter (PT) is in staat zichzelf in balans te houden door middel van de techniek van dynamische stabilisatie. Dynamische stabilisatie werkt grotendeels hetzelfde als het menselijk evenwicht. De mens blijft in balans door de samenwerking van oren, ogen, spieren en de hersenen. Bij de Segway PT zijn de zintuigen vervangen door gyroscopen, sensoren, microprocessoren en krachtige elektromotoren, waardoor de machine in balans kan worden gehouden. Tezamen bepalen ze continu het evenwicht van de machine. Ze verwerken de verkregen informatie en corrigeren de machine bij evenwichtsverstoringen. Dit proces herhaalt zich 100 keer per seconde. De Segway PT blijft in balans ongeacht de snelheid of het gewicht van de bagage, die wordt meegedragen.

De Segway PT balanceert op dezelfde intuïtieve manier als mensen. Hij laat zich sturen door verplaatsing van het lichaamsgewicht. Door naar voren te leunen beweegt de Segway PT voorwaarts en door achterwaarts te leunen rijdt hij naar achter. Hij stopt door rechtop te staan.

De Segway PT beweegt op een natuurlijke en intuïtieve manier waardoor hij op een verfijnde manier kan worden ingepast binnen ondernemingen, fietspaden/voetgangersgebieden en binnen het dagelijkse leven.

Gaan waar je maar wilt
De Segway is gemakkelijk in het gebruik en kan met vele ondergronden over weg. Of het nu berg op is, over gras of over grind- en bospaden is, de Segway brengt u waar u maar wilt. Het enige wat de Segway nodig heeft, is grip op de ondergrond.

Ontstaan van de Segway PT

Ontstaan van de Segway PT
Op een dag zag Dean Kamen een man in een rolstoel die moeite had om op een stoepje te komen. Hij dacht hierover na en kwam tot de conclusie dat het niet aan de rolstoel lag, maar aan het feit dat onze maatschappij is ingericht op mensen die hun balans kunnen houden. Dean en zijn team ontwikkelden het Independence IBOT Mobiliteits Systeem. Een zelf balancerend mobiliteit systeem dat het voor rolstoelgebruikers mogelijk maakt om trap te lopen, door zand en grind te rijden en stoepjes te nemen. Buiten het feit dat dit een enorme vooruitgang op technisch gebied was, bleek het ook op emotioneel gebied een groot succes, want men kon weer ‘staande’ naar de wereld kijken doordat het systeem de rolstoel op twee wielen kon laten staan. Als dit systeem zo veel voordelen kon opleveren voor mensen die niet konden lopen, dan kon het ook wat voor volledig mobiele mensen wat betekenen.

Voor mensen die volledig mobiel zijn bracht een balanceer systeem verstrekkende mogelijkheden. Het design team kwam er al in de eerste fase bij, daar het design een integraal onderdeel is van de functionaliteit. Computerprogramma’s werden toegevoegd en de elektronica ontwikkelden zich verder. Daarnaast koos Dean de juiste partners, niet alleen investeerders met geld maar vooral ook mensen die zijn visie deelden.

De Segway PT ging een eigen leven leiden. Een nieuw bedrijf is ontstaan. Leveranciers die een sleutelfunctie vervulden in het ontwikkelingsproces werden binnen het bedrijf gehaald. Gedreven door creativiteit en de wens om een systeem te bouwen dat een verschil kon maken bleef de Segway zich ontwikkelen.

Onze inspiratie voor de naam Segway PT kwam van het woord segue, welke wordt gedefinieerd als “de soepele overtocht van de ene naar de andere staat”. Een Segway PT transformeert een persoon in een snelle voetganger die makkelijker en sneller grotere afstanden af kan leggen, eventueel met bagage.